Efectele Anesteziei – La ce sa ne asteptam dupa operatie

Efectele anesteziei generale

Dintre toate tipurile de anestezie, anestezia generala este folosita cel mai des pentru interventii chirurgicale. Reacțiile adverse frecvente anesteziei sunt deranjante, dar nu provoacă vătămări de durată. O complicație, pe de altă parte, poate provoaca vatamari. Complicatiile pot fi evitate uneori, alteori sunt inevitabile, în funcție de condițiile preexistente a pacientului și a altor factori.

Deci, din nou pentru a recapitula, un efect secundar este rezultatul care însoteste efectul dorit de un medicament sau tratament/interventie care provoaca disconfort dar este temporar.

 • Anestezia generală implică utilizarea de intravenoase si medicamente inhalate pentru a induce și menține o stare de inconstienta. Deoarece aceste medicamente afecteaza modul in care functioneaza corpul tau, nu este efectele anestezieisurprinzător faptul acesteia i se asociaza si efecte secundare, si mai rar, complicatii.
 • Efectele anesteziei sunt induse de aceste medicamente puternice, dar necesare, este totusi impresionant faptul ca sunt in general foarte sigure pentru pacient statistic vorbind sunt inregistrate foarte putine cazuri de complicatii luand in considerare numarul mare de interventii chirurgicale care se efectueaza zilnic in toata lumea.

Efectele anesteziei generale pot fi diverse si de multe ori nu pot fi evitate:

 • Durere în gât sau iritatia gatului ca efect al anesteziei
 • Acest efect secundar deranjant apare după anestezie generală. Când ești “adormit”, esti de fapt inconstient. Uneori pacientul este in stare să respire în mod adecvat pe cont propriu în această stare, și, uneori, respirația trebuie să fie asistată sau controlată. Unele interventii chirurgicale, în special cele în abdomen sau piept necesita ca muschii, inclusiv muschii respiratorii să fie relaxat.

În scopul de a vă ajuta să respiri sau sa controleze respirația, anestezistul are posibilitatea de a alege între mai multe metode.

Efectele anesteziei prin intubare:

 • Cel mai frecvent, pentru interventia abdominală la piept, creier sau alte intervenții chirurgicale majore, un tub de respiratie va fi folosit (pacientul este intubat). Acest tub endotraheal cum se numeste in termeni medicali, este plasat in trahee prin glisare între corzile vocale după ce sunteti inconstient. Cu toate ca aceasta este o procedura relativ simpla si efectuata cu migala, partea din spate a gatului si trahee sunt zone foarte sensibile. Majoritatea oamenilor vor avea o durere in gat din cauza intubarii. Acest efect al anesteziei dureaza de obicei o zi doua si trece de la sine pana la urma.

Efectele anesteziei prin folosierea mastii laringiene

 • Dacă nu se utilizează un tub de respirație, un alt dispozitiv denumit “masca laringiana” va fi utilizat. Aceasta este o mască de cauciuc moale care va permite pacientului sa respire pe cont propriu și poate fi folosit pentru interventii chirurgicale la brate sau picioare etc. Masca Laringiana este asociata cu o incidenta mai mica a aparitiei durerilor de gat dar nu sunt eliminate in totalitate.

(Notita: Desi masca laringiana pare mai de dorit, există unii factori care fac ca aceasta masca sa aiba si efecte mai putin dorite, cum ar fi refluxul de acid. Deoarece trahees nu este blocata de esofag  sau de tubul de intubare , refluxul de acid ar putea intra eventual in plamani dacă sunteti susceptibili la aceast lucru. Obezitatea incurca si mai mult lucrurile, ingreunand furnizarea de oxigen suficient, mai ales sub influenta anestezicelor puternice. Deci, dacă anestezistul dumneavoastră opteaza pentru folosirea tehnicii intubarii, de obicei exista un factor chirurgical sau o situatie medicala a pacientul care l-a facut sa ia aceasta decizie).

Greata si varsaturi

 • Efectele anesteziei nu sunt niciodata placute. Unul dintre cele mai de temut efecte secundare a anesteziei generale este de greata, adesea insotita de varsaturi. Unii oameni sunt foarte predispusi la greturile si varsaturile efecte-postoperatoriipostoperatorii. Mecanismul de declansare implica efectul anesteziei asupra centrelor din creier si a interactiunii cu sistemul gastro-intestinal.
 • Pacienti cu factori de risc crescut pentru aparitia acestor efecte nedorite:
 1. Femeile
 2. Pacientii tineri
 3. Nefumatorii
 4. Pacienti cu istoric de greturi si varsatori sau antecedente familiale

 

 • Factori chirurgicali de risc care pot duce la aparitia de greturi si varsaturi
 1. Orice operatie dureaza mai mult de 30 minute
 2. Abdominala sau ginecologica
 3. De ureche nas sau gat
 4. Interventii chirurgicale laparoscopice
 5. Interventii chirurgicale de san
 6. Chirurgie la ochi
 7. Unele interventii chirurgicale ortopedice

Dupa cum vedeti in aceasta lista, aproape toate interventiile chirurgicale sunt incluse.

Daca nu putem schimba acesti factori, totusi ce putem face?

Efectele anesteziei – prevenirea senzatiei de greata si varsaturilor postoperatorii:

 • Pentru pacienti -Urmati instructiunile preoperatorii de a nu manca si informati anestezistul dumneavoastră sau asistenta cu privire la factorii de risc (lucru care vi se va cere, probabil oricum). Unii oameni spun ca au fost ajutati mult sa scape de freturi cu ajutorul benzilor de acupresura. Ia-o cu tine si cere ca acesta să fie aplicata de indată ce acesta posibil (de obicei, după o interventie chirurgicala, dar uneori înainte). Cand ajungi acasa, chiar dacă iti este foame, începe încet cu mancare moale si alimente usor de digerat. Mananca cu inghitituri mici si asteapta pentru a vedea cum te simti inainte de a trece pe mancaruri mai greu de digerat. Unii oameni prefera dietele lichide in prima zi de după anestezie, iar daca ati avut interventii chirurgicale abdominale sau gastro-intestinale, dieta va fi recomandata si impusa de chirurg. Ghimbirul este adesea recomandat pentru combaterea senzatiei de greata. Urmati de asemenea instructiunile postoperatorii.
 • Anestezistii – ne pot prescrie medicamente profilactice (de prevenire) pentru a ajuta la reducerea efectelor anesteziei. Există diferite medicamente care pot fi luate individual sau in combinatie, în functie de nivelul de risc si raportul risc / beneficiu pentru fiecare medicament, pentru ca si acestea la randul lor au efecte secundare. Uneori anestezistii pot modifica tipul de anestezie sau medicamente folosite dacă riscul este semnificativ mai mare pentru pacientul in cauza. De asemenea, vor incerca sa se asigure ca pacientul este hidratat, mai ales dacă a trecut o perioadă lungă de timp, inaintea interventiei chirurgicale fara a consuma lichide.
 • Chirurgii – Chirurgii trebuie sa efectueze operatia si nu prea pot face mare lucru pentru a evita efectele anesteziei. Chirurgii pot la cerere sa prescrie un medicament anti-greata, pe care le veti lua impreuna cu calmantele. Daca sunteti predispus la greata și varsaturi de la anestezic, exista un riscul ca analgezicele va vor produce efecte secundare si senzatii de rau deasemenea. Deci, intrebati medicul dumneavoastra inainte de operatie sa va prescrie medicamente anti-greata pentru a combate efectele anesteziei.

Disfunctia cognitiva postoperatorie

 • Cei mai multi oameni sunt confuzi în sala de recuperare ca urmare a medicamentelor. Este nevoie de un timp pentru creier sa se trezeasca, chiar si după ce esti constient. Majoritatea oamenilor nu-si amintesc prea multe dupa administrarea sedativului pre-operator.
 • In unele cazuri efectele anesteziei sunt mai puternice si exista oameni care raman confuzi cateva zile sau saptamani, chiar si mai mult, dupa interventia chirurgicala si anestezie. Efectele anesteziei care provoaca confuzie sunt studiate pentru a fi mai bine intelese si se numesc  Disfunctii Cognitive Postoperatorii. Ce este interesant de tinut minte este ca acest lucru nu se întampla doar in cazul anesteziei generale. Anestezistii si cercetatorii nu inteleg inca motivul pentru care aceste disfunctii cognitive postoperatorii au aparut si la pacienti carora le-au fost administrate alte tipuri de anestezie care nu trebuiau sa afecteze profund creierul. Se pare că alti factori, cum ar fi de stresul si frica de a fi operat joaca un rol in aparitia fenomenului.

Știm doar la acest moment ca efectele anesteziei, mai exact disfunctia cognitiva postoperatorie apare cu predilectie la pacientii mai in varsta si la pacientii cu statut socio-economic scăzut.

Durerile musculare

 • Printre efectele anesteziei mai putin placute se afla si aceste dureri musculare. Dacă veti avea o după anestezie durere în gat si ca efect secundar si de asemenea dureri musculare ati putea fi ingrijorat ca v-ati gripat cau ca v-ati imbolnavit in spital. Combinatia aceasta te poate face cu adevarat sa te simti simptomele unei gripe. In realitate, pe langa durerile de gat, durerile musculare sunt un alt efect secundar destul de comun.
 • Dureri musculare sunt rezultatul la unele persoane al unuia dintre medicamentele folosite pentru a relaxa sau “paraliza” muschii, pentru a usura insertia tubului respiratoriu si a efectua interventia chirurgicală. Succinilcolina face ca muschii sa se contracte rapid si sa se relaxeze. Aceasta poate cauza dureri o zi sau doua dupa operatie.
 • Tampoane de incalzite si paracetamol pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor, în cazul în care este nevoie. Intrebati medicul inainte de a lua medicamente cum ar fi aspirina sau ibuprofen, deoarece acestea pot provoca sangerari.
 • Efectele anesteziei, durerile musculare si de articulatii pot aparea deasemenea si de la pozitia operatorie cand corpul sta nemiscat perioade mai lungi de timp. Daca aveti anumite probleme informati asistenta dumneavoastra si anestezistul. In cazul in care este posibil s-ar putea sa va ajute prin pozitionarea diferita a acelei parti a corpului care va produce durere.
 • Efectele anesteziei care provoaca dureri nu sunt de nesuportat dar pot provoca disconfort pacientului.

Mancarimile

 • Un efect secundar curios al analgezicelor (adesea folosite ca parte a anestezicului) este mancarimea. Cei mai multi oameni raporteaza senzatie de mancarime pe fata, mai ales in varful nasului. Unii raporteaza mancarime pe toata suprafata corpului si probabil este o reactie alergica, dar cele mai multe ori, e doar un efect secundar.
 • Din fericire, difenhidramina (sau Benedryl) poate trata acest efect secundar. Dacă sunteti incă in spital, exista medicamente speciale, care blocheaza receptorii responsabili cu senzatia de mancarime si care sunt foarte eficiente. Acestea nu blocheaza si receptorii responsabili pentru durere. Inainte de a lua medicamente care nu necesita reteta intrebati doctorul daca nu vor interfera cu medicamentele deja prescrise de acesta.
 • Efectele anesteziei care produc senzatia de mancarime sunt date de analgezice, care sunt de obicei utilizate in timpul anesteziei pentru a bloca receptorii durerii si de multe ori nu pot fi evitate. Informati anestezistul daca ati mai avut acest efect secundar neplacut în trecut.

Efectele anesteziei asupra starii emotionale

 •  Un alt efect interesant al anesteziei mai putin inteles si cercetat este cel care priveste starile emotionale in momentul trezirii din anestezie al pacientului. Unii pacienti se trezesc cu stari de nervozitate chiar si violente. Trebuie inteles faptul ca aceste stari emotionale nu se afla sub controlul pacientului si ca nimeni nu i le va imputa. Doctorii si asistentele sunt constiente ca acestea sunt efectele anesteziei care pot aparea la anumiti pacienti.

Nu exista comentarii pe acest subiect..

Adauga un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*