Lipsa de Calciu – Simptome si Tratament

Ce este lipsa de calciu?

 • Lipsa de calciu este o afectiune care se caracterizeaza prin o cantitate insuficientă de calciu in organism. Calciul este un mineral esential pentru multe aspecte ale sanatatii, inclusiv a oaselor si a dintilor, precum si pentru un ritm cardiac normal. Acest mineral este, de asemenea, necesar pentru contractiile musculare si functia de relaxare, pentru functiile nervoase si hormonale si reglarea tensiunii arteriale.
 • Calciul trebuie ingerat zilnic prin o alimentatie sanatoasa si absorbit in mod eficient pentru mentinerea unei sanatati optime. Majoritatea oamenilor pot asimila suficient calciu prin o dieta diversificata, cu alimente bogate in calciu. Alimentele care contin in mod natural de calciu sunt de obicei produsele lactate dar nu numai. Alte alimente bogate in calciu sunt: legumele verzi cu frunze, fructele de mare, nucile si fasolea uscata. Calciul este adaugat de asemenea in sucul de portocale, cereale, paine etc.
 • calciuAportul crescut de calciu alimentar este foarte necesar pentru sugari, copii si adolescenti, în scopul de a promova cresterea oaselor in perioada de crestere. Femeile gravide au de asemenea nevoie crescuta de calciu, deoarece este necesar pentru dezvoltarea normala a oaselor fetale. In plus, femeile care au ajuns la menopauză trebuie sa asigure corpului o cantitate adecvata de calciu pentru a se reduce riscul de osteoporoza.

Tipuri de deficienta de calciu

Există două tipuri de deficit de calciu:

 • Lipsa de calciu alimentar – este o situatie in care exista un aport inadecvat de calciu in organism, care poate duce in timp la subtierea si slabirea oaselor, si chiar la osteoporoza.
 • Hipocalcemia este conditie in care exista un nivel scazut de calciu in sange. Aceasta poate aparea din cauza unor tratamente medicamentoase, in special cu diuretice sau pot fi cauzate de boli, cum ar fi insuficienta renala sau hipoparatiroidism.

O cantitate insuficientă de calciu in dieta,  in general, nu provoca hipocalcemie. Acest lucru se datoreaza faptului ca valorile normale ale calciului in sange sunt atat de critice pentru multe functii vitale ale corpului, nervilor, muschilor, creierului si al inimii, incat corpul tau extrage calciu din oase dupa necesitate pentru a mentine nivelurile normale de calciu din sange. Acest lucru permite proceselor importante din organism sa isi continue functionarea normala. Cu toate acestea, deficitul de de calciu alimentar prelungit poate duce la subtierea oaselor si osteoporoza in timp, deoarece rezervele de calciu din oase nu sunt inlocuite, fiind utilizate de către organism.

Deficitul de calciu netratat poate duce la complicatii grave, cum ar fi osteoporoza, hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala ridicata), si aritmii cardiace. Consultati un doctor si urmati un plan de tratament pentru a reduce riscul de complicatii grave din cauza deficitului de calciu. Solicitati imediat asistenta medicala cada aveti dureri in piept, atac de apoplexie, dificultati de respirație, sau o schimbare neobisnuita in starea de vigilenta sau constiinta.

Simptomele lipsei de calciu

Simptomele lipsei de calciu variaza in functie de tipul de deficienta de calciu, cauze, gravitate si factori individuali.

 • Simptomele de deficit de calciu alimentar

osteoporozaIn general nu exista nici un simptom in cazul deficitului de calciu alimentar pana apare subtierea oaselor si a fracturilor in oasele slabite. Simptomele pot fi vagi si pot dura ani fara a fi depistata deficienta, chiar si pana la aparitia osteoporozei in stare avansata.

Simptomele pot include:

 • Dureri de spate sau de gat, care pot fi severe din cauza fracturi osoase vertebrale
 • Dureri osoase sau sensibilitate
 • Fractura cu sau fara traumatism
 • Pierderea in inaltime
 • Incovoierea spatelui datorită cifozei (curbarea anormala a coloanei vertebrale si a cocoasei)

Simptomele ale hipocalcemiei:

Simptomele hipocalcemiei – nivel scazut de calciu in sange – sunt in general diferite de simptomele deficitului de calciu alimentar. Unele persoane nu manifesta nici un simptom, in timp ce la altele pot aparea următoarele simptome:

 • crampe musculare
 • amorteala
 • Parestezii (senzatii de arsura sau intepaturi)
 • Petesii (sangerare sub piele formand mici puncte rosii)
 • scaderea apetitului
 • purpura (vanatai mari)

Tratamentul lipsei de calciu

Diagnosticarea prompta si tratamentul adecvat al deficitului de calciu alimentar reduce riscul de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata) si osteoporoza. Tratamentul implica re-inmagazinarea de calciu epuizat al organismului si include:

 • Suplimente de calciuAjustarea sau modificarea tratamentului medicamentos asociat cu aparitia deficientei de calciu, cum ar fi diureticele. Nu trebuie sa schimbati sau sa incetati sa luati orice medicament fara a va consulta doctorul dumneavoastra.
 • Consumarea unor cantitati adecvate de alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate, legume verzi cu frunze, fructe de mare, nuci, fasole uscata.
 • Consumarea de alimente imbunatatite cu calciu
 • Miscare fizica regulata dar nu intensa
 • Consumarea de suplimente nutritive de calciu recomandate de catre doctor. Suplimentarea pot include vitamina D si fosfor pe langa calciu.

Tratamentul hipocalcemiei include diagnosticarea si tratarea bolii de baza sau cauza si orice complicatii asociate. Tratamentul include, în general, suplimente de calciu. In cazurile severe, tratamentul poate include spitalizare si o monitorizare atenta intr-o unitate de terapie intensiva cu administrarea intravenoasă de calciu.

Nu exista comentarii pe acest subiect..

Adauga un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*